Mit kell tudni Róla? - Táltos Egészség

Gyermekkori leukémia orvosi szemmel

3589 Megtekintés

A leukémia (fehérvérűség) az összes gyermekkori rosszindulatú daganatos megbetegedések közül a leggyakoribb, (közel 30%), ezt követik az agydaganatok (25%) előfordulása.

Míg a hatvanas évekig a leukémia gyógyíthatatlan betegségnek számított, napjainkban az orvostudomány fejlődése következtében a leukémiás gyermekek jóval több mint fele tartósan meggyógyul. Ennek ellenére a fejlett országokban a leukémia a gyermekkorban az egyik vezető haláloknak számít.

Mit is jelent maga a betegség?

A vér sejtes elemei (fehérvérsejt, vörösvértest, vérlemezke) a csontvelőben folyamatosan képződnek. Egy őssejtből keletkeznek, bonyolult soklépcsős osztódási és érési folyamatokon mennek keresztül, mire érett, funkcióképes sejtként kikerülhetnek a véráramba, és ott betölthetik szerepüket. A fehérvérsejtek esetében ez az immunvédekezés, a vörösvértestek az oxigén szállítói, a vérlemezkék pedig a véralvadásban játszanak fontos szerepet.

Pontos megfogalmazás szerint a leukémiák a vérképző és nyirokrendszer rosszindulatú klonális betegségei. Ha a csontvelőben valamilyen oknál fogva az őssejt „elromlik” (transzformálódik), akkor nem képes további érésre, differenciálódásra. Tovább osztódni viszont korlátlanul képes, ezáltal a csontvelőben nagyszámú éretlen, működésképtelen sejt keletkezik, elfoglalva a helyet a normális sejtképződéstől. Ezek a rákos sejtek a véráramba kerülnek, majd eljutva a különböző szervekig, ott is megtelepszenek (nyirokcsomók, máj, lép, központi idegrendszer, bőr, here, petefészek, stb.)

A leukémiáknak több alfaja ismeretes, attól függően, hogy milyen fajta fehérvérsejt őssejtből alakul ki. Gyermekkorban 85%-ban ALL (akut lymphoid leukaemia) fordul elő, 10%-ban AML (akut myeloid leukaemia) és ritkán CML ( krónikus myeloid leukaemia). Felnőttkorban ezek a százalékos arányok másképp alakulnak.

A leukémia kialakulásában szerepe lehet az ionizáló sugárzásoknak, vegyszereknek, vírusoknak (pl. HIV), genetikai kromoszóma rendellenességeknek, az esetek nagy részében viszont oka „ismeretlen”. Genetikai vizsgálatokkal ki lehet mutatni a rákos megbetegedésre való fokozott hajlamot, de hogy a mutáns gént hordozó gyermekek közül ki betegszik meg valójában és miért pont ő, azt az orvostudomány nem tudja…

A betegség tünetei egyrészt adódnak abból, hogy a rákos sejtképződés a csontvelőben kiszorítja a normális sejtek képződését. Jellemző a vérszegénység, sápadtság, fáradékonyság, szapora szívműködés (a vörösvértest képzés kiszorulása miatt), láz, súlyos elhúzódó fertőzések, fekélyek, (a fehérvérsejtképződés károsodása miatt) pontszerű és kiterjedt bőrvérzések (a vérlemezke képződés kiszorulás miatt).

 

A rákos sejtek tovaterjedése és a szervekben való megtapadás miatt jellemző tünet a nyirokcsomók megnagyobbodása, a máj-, lép magnagyobbodás, bőrelváltozások, stb.

A diagnózis felállítása: vérkép, csontvelő vizsgálat, gerinccsatorna szúrás (lumbálás), képalkotók (rtg., ultrahang, CT, MRI), ezen kívül különböző bonyolult laboratóriumi molekuláris és genetikai vizsgálatok.
Ezek után pontosan beazonosítható a leukémia típusa, ami a pontos kezelési terv és a prognózis szempontjából nagyon fontos.

Elérkeztünk a kezeléshez, amiről azt gondolom minden embernek valamilyen kép él a fejében: a kopasz, sápadt, beteg szemű, elgyötört gyermekről.

Valóban, a betegség kezelése agresszív kemoterápia, szigorúan szabályozott nemzetközi protokollok szerint, melynek célja az összes rákos sejt elpusztítása. A kemoterápia és a többi kezelés hónapokig, évekig eltart, heroikus küzdelem a beteg gyermek, a szülei és az egészségügy részéről. Hosszú idő, rengeteg pénz, fizikai és pszichés szenvedés, mire végül évek múltán ki lehet mondani, hogy „meggyógyult”! Ez a leukémia típusától nagymértékben függ, ALL esetében átlagosan a betegek 70%-a 5 éves túlélő.

A leukémiából gyógyult gyermekek és szüleik gondolataiban viszont hosszú ideig még ott kísért a lehetősége a daganat kiújulásának. 20 éven belül a második rosszindulatú daganat kialakulásának esélye kb. 10%. A hosszú és intenzív kemoterápiás kezelés mellékhatásairól nem is beszélve, ami lehet növekedésbeli elmaradás, idegrendszeri zavarok, halláscsökkenés, vakság, intelligenciavesztés, pajzsmirigy betegség, nemzésképtelenség, szívizombetegség, vesekárosodás, tüdőbetegség, stb.

A leukémia gyógyításában az orvostudománynak vitathatatlanul nagy szerepe van, a legfelkészültebb centrumokban, nagy tudású orvosok végzik.

De milyen áron?!

Mennyivel egyszerűbb volna, ha Kovács - Magyar András Táltos tanítása és módszere szerint, nem adnánk esélyt a rákos daganat kialakulásának, gyermekeinknek és persze magunknak is kiméretnénk a fekhelyét és földsugárzás mentes helyre tennénk azt!
Nem kell, hogy saját kárunkon tanuljunk, gondoljuk át, fogadjuk el a tanítást és alkalmazzuk Kovács - Magyar András gyógyító módszereket, előzzük meg a betegséget!

Dr. Németh Anita