Mit kell tudni Róla? - Táltos Egészség

Agyhártyagyulladás ( meningitis )

1739 Megtekintés

Az agyhártyagyulladás ( meningitis ) rettegett, akár életveszélyes fertőzés, mely az agyat körülvevő hártyás burkot érinti.

Az agyhártyagyulladás típusát tekintve lehet heveny, súlyos, gennyes bakteriális agyhártyagyulladás és enyhébb lefolyású, úgynevezett savós agyhártyagyulladás .

A gennyes agyhártyagyulladás előfordulása Magyarországon évente közel 200 esetet jelent. Leggyakoribb a két éves kor alatti gyermekeknél, fiúknál valamivel gyakoribb és súlyosabb lefolyású. A halálozás újszülött korban kb. 20%-os, később 5% körüli.

A leggyakoribb kórokozók is megoszlanak az életkor függvényében. Újszülött korban azok a baktériumok dominálnak, ami a szülőcsatornán való áthaladáskor megfertőzheti a babát.

Későbbi életkorban három fő kórokozóval kell számolni:
Pneumococcus
Meningococcus
Haemophilus influenzae


Ez utóbbi a néhány éve kötelező védőoltás ( Hib ) elterjedése óta gyakorlatilag nem fordul elő. Ugyanez a kórokozó volt felelős a nagyon gyakran halálos kimenetelű, fulladással járó gégefőgyulladásért is, mely az oltás óta szintén eltűnt a betegségek listájáról. A Pneumococcus ellen is létezik védőoltás, ami egyúttal a súlyos tüdőgyulladások ellen is védelmet nyújt.

 

A járványosan előforduló agyhártyagyulladás a Meningococcus nevű baktérium számlájára írható, ennek megelőzése sajnos még nem megoldott. A kórokozók nagyon gyakran jelen vannak egészséges emberek torkában is, de nem okoznak betegséget. Az agyhártyát elérhetik a véráramon keresztül, vagy ráterjedhetnek közvetlenül egy szomszédos gennyes gyulladt szervből, pl. középfülgyulladás , arcüreg gyulladás , de koponyatöréssel járó sérüléskor is bekerülhetnek kórokozók az agyhártyára.

Az agyhártyagyulladás tünetei igen jellegzetesek, súlyos betegség benyomását keltik: magas láz , hányinger , hányás , erős fejfájás , tudatzavar , fényérzékenység , tarkómerevség . A beteg jellegzetes ún. „vadászkutya testtartásban” az oldalán fekszik, fölhúzott lábbal, hátrafeszített nyakkal. Jellemzőek a bőrbevérzések, előfordulhat eszméletvesztés , görcsök, bénulás .

Újszülötteknél viszont nem ritka ezeknek a tüneteknek a hiánya és a súlyos betegségre esetleg csak az hívja fel a figyelmet, hogy a gyerek „nem kelt jó benyomást”.

A diagnózis a jellemző vérvizsgálati eredményeken túl egyértelműen a lumbálástól nyerhető. Ilyenkor a gerinccsatornán keresztül egy kis tűvel mintát vesznek az agyvízből, ami laboratóriumi vizsgálattal biztos diagnózishoz vezet, az agyvízben ( liquor ) gennysejtek és baktériumok mutathatók ki.

Az agyhártyagyulladás ellátása legtöbbször intenzív osztályos feladat, nagy hatásszélességű vénás antibiotikumokra és szoros megfigyelésre van szükség, de sajnos még így is előfordulnak halállal végződő esetek.

Nem ritkák a maradványtünetek sem, epilepszia, hallászavar, magatartás- és tanulászavar, mentális retardáció, bénulások, vízfejűség.

 Dr. Németh Anita