Hírek - egészség

Rövidlátás ( myopia ) csodálatos gyógyulása

686 Megtekintés

Másfél dioptriás szemüvegem volt, ezt használtam, de most már nincs rá szükségem. 63 éves létemre nekem nem kell olvasószemüveg.

A Táltos módszerrel gyógyítók elérhetősége:

tel.: 0036 - 1 - 251 - 4983, 0036 - 1 - 222 – 3186

A dombrádi Táltos táborban csodálatos gyógyulásban volt részem. Azóta tudok olvasni szemüveg nélkül. Ezt sokan nem akarják elhinni, de hát látják, hogy fogom az újságot, vagy az írott szöveget, és el tudom olvasni szemüveg nélkül.

TEKINTSÉK MEG FILMÜNKET!

Filmünket indítani kell! Kattintson a bal alsó sarokban lévő lejátszás gombra!

A jobb alsó sarokban elérhető a teljes képernyőméret.

Nagyon szépen köszönöm Istenatyánknak, Istenanyánknak, Kovács – Magyar Andrásnak, és főleg Árpád-házi Szent_Erzébetnek, hogy hozzásegítettek ehhez a csodálatos gyógyuláshoz.

Szent Erzsebet rozsakkal.jpg

Árpád-házi Szent Erzsébet

Szembetegségek ( morbus ophtalmicus )

– orvosi szemmel

„Szeme fénye, szeme világa” - olyan ismert szófordulatok, melyeket gyakran használunk, anélkül, hogy belegondolnánk mit is jelentenek. A magyar nyelv gyönyörűsége, hogy a köznyelvben is megörökíti ezen érzékszervünk varázsaltosságát.

A szemünk a tárgyakról visszaverődő fénysugarakat érzékeli, mint fényingert. A fény fotonjai a szembe a pupillán és az azt kívülről fedő szaruhártyán ( cornea ) keresztül a szemlencsén, az üvegtesten át jutnak a szemgolyó belső, hátsó felszínét borító ideghártyára, a retinára.

A szem - oculus

A szem ( oculus – ophthalmo )

Az itt elhelyezkedő receptorsejtek a csapok és pálcikák átalakítják a fényingert idegingerületté. Az ingerület a szem hátsó pólusán kilépő szemidegen ( nervus opticus ) keresztül bonyolult úton eljut az agy tarkólebenyébe, ahol kialakul a látás képe. Szoktuk mondani, hogy nem a szemünkkel látunk, hanem az agyunkkal. Ez ennek a magyarázata, hiszen a szem feladata a látásban csupán a fényinger átalakítása, továbbítása az agy felé. A szem bonyolult felépítésű szerv, kiterjedt idegi kapcsolatokkal. Ez magyarázza a szembetegségek okainak sokszínűségét. A látászavar gyakran nem a szem problémája, hanem bizonyos agy-, illetve idegképletek elváltozásai okozzák.

Gyakori szembetegségek rövid leírása:

Zöld hályog ( glaucoma )

A betegség lényege a szemgolyó belső nyomásának megemelkedése – amit a csarnokvíz nyomása okoz, melynek következtében a látóidegfőt ellátó piciny artériákban lecsökken a nyomás, csökken a vérellátása. A folyamat eredménye a látóideg károsodása. A normális nyomás 12-21 hgmm közötti, amit két folyamat tart fent: csarnokvizet termelő és elvezető mechanizmusok egyensúlya.

Zöld hályog ( glaucoma )

Zöld hályog ( glaucoma )

A betegség alapmechanizmusai: csarnokvíz túltermelődés vagy elvezetődés akadályozottsága. A csarnokvizet a szem belsejében található sugártest termeli és a megtermelt folyadék a belső szemzugban vezetődik el egy kis csatornán keresztül. Felosztás szerint elsődleges-, másodlagos-, és kongenitális glaucomat különíthetünk el.

Elsődleges glaucoma: Ezt a formát a csarnokzug elváltozásai jellemzik, mely alapján nyílt- vagy zárt zugú glaucomaról beszélünk. A nyílt zugú glaucoma esetében az elvezető csatorna nyitott, de annak belső szerkezete valamely okból degenerálódott, elmeszesedett, pigment lerakódást tartalmaz, ezzel mintegy eldugaszolódik a csarnokvíz elvezető rendszere.

A zárt zugú glaucoma: az 50 év feletti nők betegsége. Háromszor annyian szenvednek ebben a kórképben, mint ahány férfi. Kizárólag szűk csarnokzugú szemen fordul elő. Oka a szemlencse korral járó megvastagodása, ami szűkíti a csarnokzugot. A pupilla kitágulása is produkálhat ebben az esetben glaucomas tüneteket, hiszen ilyenkor ellazul írisz és a megnövekedett szemnyomás az írisz szövetét a szaruhártyához nyomja, szűkítve ezzel a csarnokzugot. A szubjektív tünetek általában téli hónapokban jelentkeznek pl: moziból kijövet, tv-nézés közben stb., amikor a pupilla hirtelen kitágul. Enyhe tünetként homályos látás, fényforrások körüli szivárványkarikák, émelygés, hányinger, halánték körüli fájdalom jelentkeznek.

A súlyos glaucomas rohamok ezen esetek, mintegy 50 %-ában következnek be. Bevezető tünetei hasonlóak, de a fájdalom tűrhetetlenné válik fejtetőbe, homlokba, állcsontba sugározhat. A beteg elesett, rossz általános állapotú. Sürgős orvosi ellátást igényel, mert a szem megvakulását okozza.

A másodlagos, vagy secunder glaucoma valamely alapbetegség következménye, melyet a szemre kiterjedő szövődmények okoznak. A leggyakoribb esetek a következők: szemgyulladások maradványok, cukorbetegség, nyaki verőér keringési elégtelensége, szürke hályog , szemdaganatok , szemmegnyitó műtétek.

A kongenitális glaucoma fejlődési rendellenesség a betegségnek buphthalmusnak (buftalmusz) vagy hydrophthalmusnak (hidroftalmusz) nevezik. Oka a csarnokzugot áthidaló celofánszerű embrionális hártya perzisztálása, mely a csarnokvíz elvezetését nehezítve vezet a szemnyomás fokozódásához. Megoldása műtéti úton történhet.

Retina leválás ( ablatio retinae )

A retina a szem ideghártyája a fényinger felvételét szolgálja, majd az elsődleges ingerületet a látóidegen keresztül az agyba vezeti. Retinaleválás során az első 9 réteg valamilyen okból eltávolodik a 10.-től a pigment rétegtől. A folyamat mechanizmusa sokféle lehet: tumorok, gyulladások, sérülések, a retina kötőszövetes zsugorodásával járó folyamatok okozhatják. Azonban ha retinaleválásról beszélünk, mindig azt a formát értjük, amikor a retina elszakad, és az elfolyósodott üvegtest a retina mögé kerül, ami leválasztja a pigment rétegről. A tünetek változatosak: sötét homályok megjelenése a látótérben, villámlátások, látótér kiesések, látás élesség romlása, teljes vakság. Megoldása műtéti úton.

Makuladegeneráció ( maculadegeneratio )

A maculalutea a retinán található piciny folt, mely az éleslátásért felel. Legfontosabb és egyre szaporodó elváltozások. A maculadegenerációk lehetnek szerzettek és öröklöttek. Időskori formája a szenilis makuladegeneráció, egyes ipari országokban a vakság vezető okaként szerepel. Tünetei: homályos terület a látótérben, amely mindig ott van, ahová néz. Később a tárgyakat töredezettnek látja, az egyenes vonalak görbülnek, végül a látás jelentősen romlik. A betegség okát nem ismeri a tudomány, ezért kezelése nem megoldott. Kezdeti stádiumban lézerkezeléssel némi eredmény elérhető.

Megemlítendő, hogy a retina degeneratív betegségeit gyógyszerek is okozhatják. A chloroquin (klorokvin) malária ellenes, illetve sok izületi gyulladásoknál alkalmazott szer. Károsító hatása bizonyított. Egyes pszichiátriai gyógyszerek is hasonló hatásúak.

Kancsalság ( strabismus )

Kancsalságról beszélünk, ha a szemek nézővonalai a távolba tekintéskor nem párhuzamosak, szöget zárnak be egymással. Két formáját különböztetünk meg: kísérő-, és bénulásos kancsalság. Az előbbi esetében kancsalító szem állandó kancsalsági szöggel követi az ép szemet, minden tekintési irányba.

Kancsalság ( strabismus )

Kancsalság ( strabismus )

Kisgyermekekben keletkezik a fényinger feldolgozás és szemmozgató idegrendszer alkalmazkodásának működése miatt. Ennek oka a hypermetropia - ami az érintett szem távollátását jelenti. A kísérő kancsalság nagyobb jelentőségű, mert a kancsalító szem nem tanul meg látni, így tompalátó lesz ( amblyopia ). A bénulásos kancsalságban a kancsalsági szög változó, és bármelyik életkorban kialakulhat. Oka lehet sérülés, agyi történés, izombetegségek.

Száraz szem ( keratoconjunctivitis sicca )

Általában az idős kor betegsége. Gyakran reumás betegségek kísérő jelensége ( Sjögren-syndroma ), amikor egyéb nyálkahártyák- száj-, és izületi gyulladások is színezik a kórképet.

Száraz szem

Száraz szem

Önálló kórképként is előfordul, aminek hátterében a könnytermelő mirigyek csökkent működése, gyulladása, szemrészárás, pislogás rendellenességei állhatnak.

Fénytörési hibák

Egészséges szem esetében az éleslátás akkor alakul ki, ha a tárgyakról visszaverődő fénysugarak a pupillán keresztül áthaladva a szem ideghártyáján, a retinán egyesül. A fénysugarak a szem törőközegein át megtörnek, és a szemlencsén, mint gyűjtőlencsén keresztül áthaladva a retinán találkoznak egy pontban. Ha túllátó – hypermetrop – szemről beszélünk, akkor a fénysugarak nem a retinán, hanem a retina mögött egyesülnének, ha át tudnának lépni a szem burkán.

Ez akkor fordul elő, ha szem tengelye rövidebb, mint a normális szemben, vagy a törőközegekben – szaruhártya, szemlencse – van a hiba. Például: laposabb szaruhártya a szemlencse kimozdul a helyéről, szemlencse hiánya stb. Az élet első éveiben a túllátóság kifejezetten csökkenhet a szemgolyó növekedése miatt. Fiatal korban a szemlencse fokozott alkalmazkodási képessége miatt a túllátóság korrigálható. A túllátóságot domború – konvex – lencsével korrigálják.

Rövidlátó szem ( myopia ) esetében a fénysugarak még a retina előtt találkoznak, melynek oka lehet, hogy a szemgolyó tengelye hosszabb vagy a törőközegek felszíne domború. A szem tengelyének növekedése egyes myopiasoknál még 40-50 éves korban sem áll meg – súlyos következményekhez vezetve: retina leválás, érhártya károsodás, nyíltzugú glaucoma kialakulása. A nagyfokú elváltozásokat műtéttel, a kezelhetőbb állapotokat konkáv – homorú lencsével korrigálják.

Astigmia

Ha a szem törőközegei – főleg a szaruhártya – valamely átmérő irányában domborúbb. Egyszerűbben fogalmazva nem szabályos gömbhéj felszínű, hanem egyenetlen. Így a sugarak egy pontban nem tudnak találkozni. Egyes esetekben öröklődő betegségekről van szó, máskor szaruhártya hegesedéssel járó kórképei okozzák az elváltozást. Kezelése cilinderes kezeléssel, kontaktlencsével, egyes esetekben műtéttel próbálható.

Öregszeműség ( presbyopia )

A kor előre haladtával, a szemlencse degeneratív elváltozásai miatt a szem alkalmazkodási képessége csökken. A közelpont - ahol még élesen lát - egyre távolabbra tolódik. Korrigálása gyűjtőlencsével történik.

Dr. Pálus Attila

 

TÁLTOS ISKOLA H-1143 Budapest, Tábornok út 11/A I/11. tel.: +36-1-251-4983