Hírek - egészség

Kapcsolati problémák - pár, család, szülő - gyerek

578 Megtekintés

                                                          

Magyarországon sajnos minden második házasság válással végződik. A második házasságok 60%-a, a harmadik házasságok 75%-a jut ugyan erre a sorsra. Statisztika nincs arról, hogy hány házaspár életében van társas magány, hányan élnek kiüresedett kapcsolatban.

 

Ha jobban értem a társamat, sokkal jobban tudom szeretni.

A kapcsolatunk olyan, mint egy ház. Éveken, évtizedeken keresztül szépítgetjük, csinosítjuk, telehordjuk kincseinkkel és egyszer csak beázik a tető. Vajon rögtön le kell bontani az építményt? Nem azon kellene törni a fejünket, hogy azt a beázott tetőt valahogy rendbe hozzuk?

 

A párkapcsolatot folyamatosan építeni kell. Nagyon oda kell rá figyelni, hiszen ha folyamatosan nem pörgetjük, nem működtetjük ezt az intézményt, akkor idővel elmúlik a kommunikáció és elmúlnak azok az apró kis jelei a szeretetnek, ami nélkül nem igazán nevezhető kapcsolatnak.

 

Mik azok az apró jelek, aminek az elmaradása jelzi, hogy baj van?

-        ha nincs simogatás

-        ha nincsenek elismerő szavak

-        ha nincs mosoly egymás felé

-        ha nem tud szépen nézni a másikra

-        ha már nincs kedvünk meg sem szólalni

Ez mind azt jelzi, hogy beütött a társas magány állapota.

 

A szeretet öt nyelve:

  1. Az együtt töltött minőségi idő, amikor élményeket adunk egymásnak
  2. Az elismerésnek, a dicséretnek a nyelvezete
  3. Az apró ajándékozás
  4. A szívességek tétele
  5. A testi érintés

 

Egy kapcsolat akkor mondható jónak, ha sok hasonlóság kapcsolja össze a két embert.

 

Egy párkapcsolatban összhang kell:

-        a gyerekek számában és a gyereknevelés elveiben

-        a pénzhez való viszonyban

-        a háztartásvezetési elvekben

-        a kulturális, politikai szemléletben

-        a testiség fontosságát is egyformán fontosnak érezzék

-        a másik hobbiját és barátait is tisztelni tudják

 

Egy kapcsolat jól működésének a fokmérői:

-        mennyi a kommunikáció mennyisége és minősége a pár kapcsolatában

-        mennyi a jókedv, vidámság, nevetés

-        mennyi a szex mennyisége és minősége

 

Amikor egy családon belül komoly problémák ütik fel a fejüket, bizony sokszor ennek az oka a házastárs kapcsolati problémája. A családi kapcsolatok zavarait titkoljuk sokáig. Lehet, hogy éveken keresztül sikerül leplezni a problémákat mások előtt, de érezzük, hogy sok minden a szőnyeg alá van seperve. Ezt a látszatharmóniát is csak egy ideig lehet fenntartani. A hiedelmek szerint azt hisszük, hogy a jó családban nem kell a kapcsolatokat ápolni. Különösebb befektetés nélkül is nagyon jól működnek azok a kapcsolatok, pedig ez nem így van.

 

A jó családban is előfordulhat hangoskodás, indulat, veszekedés, de ezek nem mindennaposak. Nem krónikusak ezek a problémák. Olykor-olykor előfordul, de aztán szépen elsimul. A jó családban tisztelet, szeretet fűzi össze a családtagokat, ügyelnek egymásra és van egy olyan családi szabályzat, amit mindenki be tud tartani, mert rugalmasan alkalmazkodik minden egyénhez. Tisztelik egymás hobbiját, barátait és mindenkinek tudomásul veszik, hogy van egy kis magánélete, amit nem biztos, hogy meg akar beszélni a család többi tagjával.

 

A rosszul működő családban a feszültség, a kiabálás, az indulat, az agresszió krónikus. Szinte nincs olyan nap, hogy ez ne jönne elő. A rosszul működő családban egyáltalán nem figyelnek egymásra, nem avatják a családtagokat a bizalmukba. Sokszor előfordul az, hogy szerepcsere van a családban. Nagyon sok olyan család van, ahol a gyerek vigyáz a szülőre, aki alkoholista, aki magatehetetlen, aki magát sajnálgatja és elfelejtkezik a felelősségéről. Gyakori az is, hogy valamely szülő a gyerekét emeli fel társi szerepbe és a házastársáról teljesen megfeledkezik. A legtöbb traumát a családon belül gyűjtjük be, pont azoktól az emberektől, akik a legszorosabban kötődnek hozzánk. A legtöbb érzelmi sérülés sajnos ebben a közegben jön létre.

 

A család a testi, lelki egyensúlyuknak a hátterét is biztosíthatja, de az ellenkezőjét is. Egy család lehet építő, de lehet megbetegítő is. Lehet, hogy a fejlődéseinket szolgálja és segíti, de lehet, hogy pontosan kerékbe tesz és akadályokat görget elénk.

 

Mikor van vész egy házasságon, egy kapcsolaton belül?

-        ha állandósul az elmérgesedett légkör.

-        ha valaki folyamatosan magányosnak érzi magát egy családi közegben.

-        ha úgy érzi, hogy eredménytelen, csődnek minősül a gyereknevelése.

-        ha olyan eseményeket nem tud valaki feldolgozni, mint például egy haláleset, vagy a gyerekeknek a válása, ezáltal egyre inkább eltávolodik a társától.

Ezek olyan krízishelyzetek, amikben nagyon sokat tud segíteni egy szakember, aki más szempont szerinti látásmódot tanít meg.

 

Az egymásra hangolódás a szeretet nyelve.

Mindannyian különböző személyiségjegyekkel és különböző érzelmi előtörténettel kerülünk egy házasságba. Sokféleképpen látunk dolgokat, más az értékrendünk, más az, ami fontos, de vigyázzunk arra, hogy a különbözőségek ne álljanak kettőnk közé.

 

Ha egy párkapcsolatban tele van a szeretettank, akkor meghitt a légkör, jól esik beszélgetni a másikkal, jó érzés hazamenni, jó érzés tudni azt, hogy nem vagyok egyedül, jó érzés szeretni.

 

Kovács Enikő

 

Kovács Enikő - sorselemző - lélekgyógyász segítséget nyújt abban, hogy megtudjuk, milyen események, sorsfordulók várnak ránk, melyek szervezetünk gyenge pontjai, milyen a párkapcsolatunk, mire kell számítanunk a jövőben. Pályaválasztás előtt állók megtudhatják mik az erősségeik, milyen szakmát érdemes választaniuk. Ezen kérdésekre a választ nem jóslással kaphatjuk meg, a válasz benne van a tenyerünkben.

 

Energia Gyógyító Központ

H-1143 Budapest (XIV. kerület) Tábornok u. 11/A. I. emelet/11.

(az M2 metró Puskás Ferenc Stadion megállójánál)

 

Telefonszám: +36-1-251-4983 vagy: +36-1-222-3186

 

www.csodalatosgyogyulasok.hu www.szellemvilag.hu