Mit kell tudni Róla? - Táltos Egészség

SZEMÖLCS ( papilla verruca )

1070 Megtekintés

A szemölcsök valamennyi típusa a gyermek és serdülőkorban a leggyakoribb, papilloma vírusok csoportjába tartozó DNS vírusok okozzák. A bőrön és a nyálkahártyákon fejlődhetnek ki.

A szemölcsök terjedhetnek direkt kontaktussal, de valószínűleg tárgyak közvetítésével is átvihető. Lappangási ideje 1-8 hónap. Kialakulását követően önfertőződéssel tovább terjedhet.

Különféle szemölcs típusok léteznek, melyek szövettanilag hasonlóak, a hámsejtek hyperplasiája és vírus zárványok jelenléte jellemzi.

 

A közönséges szemölcs ( verruca vulgaris) leggyakrabban a kéz ujjain, körömágy körül, arcon, térden, könyökön fordul elő, durva, bőrből kiemelkedő, egyenetlen bőrelváltozás formájában. A körömlemez alá terjedők igen fájdalmasak lehetnek.

A futó szemölcs a bőrből alig emelkedik ki, igen nagy számban jelenhet meg az arcon, kézen, karon, térden. Jellemző, hogy a vakarás vonalában számos elváltozás sorakozik. 

 

A talpi szemölcsök ( verruca plantaris ) megegyeznek a közönséges szemölcsökkel, de az állandó nyomás miatt a talp szintjében maradnak, gyakran vastag bőrkeményedés övezi őket. Rendkívül fájdalmasak lehetnek.

A condiloma a nemi szervek környékén keletkező karfiolszerű kinövés, mely szexuális úton is átvihető. A méhnyak papillomavírus fertőzése ( HPV ) észrevétlen maradhat, szerepet tulajdonítanak neki a méhnyak rák kialakulásában.

A szemölcsök megtelepedhetnek a gége nyálkahártyáján is, súlyos esetben kifejezett légzési nehézséget, akár fulladást is okozva. A szemölcsök fele két éven belül magától is visszafejlődik, de a kezelés elmulasztása a továbbterjedés veszélyével járhat.

Kezelésére sokféle módszert alkalmaznak, ( ecsetelés, lézer, fagyasztás, égetés, kaparás, műtéti megoldás ) ezek az esetek egy részében hatásosak, de sajnos bizonyos esetekben igen nehéz a végleges megoldás.

A következő cikkben szereplő férfi gyógyulása bizonyíték Kovács - Magyar András gyógyító módszere és a hazánkban fellelhető gyógyító források áldásos hatására.

Dr. Németh Anita – gyermekgyógyász szakorvos : Szemölcs ( papilla verruca )

Dr. Németh Anita