Mit kell tudni Róla? - Táltos Egészség

Középfül gyulladás gyermekkorban ( otitis media )

684 Megtekintés

A középfül gyulladása ( otitis media ) az egyik leggyakoribb betegség gyerekkorban, legtöbbször felső légúti vírusos vagy bakteriális fertőzésekhez, náthához társul.

A középfül gyulladása ( otitis media ) az egyik leggyakoribb betegség gyerekkorban, legtöbbször felső légúti vírusos vagy bakteriális fertőzésekhez, náthához társul.

A középfület ( dobüreg ) a külső hallójárattól és a külvilágtól a dobhártya választja el. A koponyán belül csontokkal határolt, levegővel telt zárt üreg, melyben a hallócsontocskák helyezkednek el. Valójában nem teljesen zárt, mert egy vékony kis járat (Eustach-kürt) összeköti az orrgarat üreggel, így biztosítva a légnyomás kiegyenlítődést és a szellőzést. Ha nyelünk, a fülkürt kicsit megnyílik és a középfülben lévő nyomás kiegyenlítődik. Ezt érezzük, ha a magasság változásakor (pl. repülőgépen) pattog a fülünk.

 

A középfül gyulladásának kialakulásában elsődlegesen a fülkürt elégtelen működésének van szerepe. Ha túlságosan nyitott, az orrgaratból a fertőzött váladék akadálytalanul följuthat a dobüregbe. Ha túlságosan zárt, akkor a dobüregben negatív nyomás alakul ki, ami „fölszippantja” az orrváladékot. A fülkürt kóros elzáródásának oka lehet az allergiás nyálkahártya duzzanat, vagy a gyermekkorban gyakori orrmandula megnagyobbodás. Ezek az állapotok tehát hajlamosítanak középfülgyulladásra, ami lefolyásától függően lehet akut ( heveny ), visszatérő, vagy krónikus.

Az akut középfülgyulladásra hirtelen kialakuló láz, erős fülfájás, halláscsökkenés, elesettség jellemző. A labor eredményekben a súlyos akut gyulladás jelei látszanak. Fültükörrel látható, hogy a dobüregben savós, majd később gennyes váladék gyűlik meg. Ez olyan fokú lehet, hogy a dobhártya nem bírja el a megnövekedett nyomást és kiszakad, perforál. Ilyenkor a kínzó erős fülfájás hirtelen megszűnik, a kisgyerek megkönnyebbül, a füléből váladék csorog.

Ez a gyógyulás szempontjából kedvező hatású, mert a középfülben lévő genny kiürül, de mivel a spontán perforáció a dobhártya egyenetlen szakadásával jár, később a behegedése is jóval nehezebb. Ezért, ha a fültükri képen az látszik, hogy a váladék már elődomborítja a dobhártyát, akkor a fül-orr-gégész egy kis metszést ejt rajta, „fölszúrja” a fület. Így a váladék könnyen kiürül, majd a dobhártya magától gyorsan begyógyul. Mivel a középfülgyulladást legtöbbször baktériumok okozzák, kezelésére antibiotikumot használunk. Az időben elkezdett gyógyszeres kezelés megelőzi a folyamat elfajulását, így elkerülhető a fülfelszúrás is.

Kezeletlen esetekben súlyos szövődmények fordulhatnak elő, például: arcidegbénulás , agyhártyagyulladás , agytályog.

Vannak olyan „füles gyerekek”, akiknél az akut középfülgyulladás gyakran ismétlődik. Ha ez évente 4-5 alkalommal előfordul, akkor visszatérő középfülgyulladásról beszélünk. A hátterében a már említett orrmandula megnagyobbodás, felső légúti állandó allergiás duzzanat, immunhiány, vagy a gyerekközönségben gyakran elszenvedett felső légúti hurutok állhatnak. Ezért nagyon fontos ilyen esetekben a hajlamosító tényezők felderítése és kezelése, pl. a megnagyobbodott orrmandula műtéti eltávolítása, vagy a téli hónapokban adott folyamatos kis dózisú antibiotikus kezelés megelőzheti az ismétlődést.

Ha az akut középfülgyulladás gyógyulása után 3 hónappal a dobüregben savós váladék marad, akkor krónikus gyulladásról beszélünk. Ez halláscsökkenéssel, fülzúgással, szédüléssel, a fülben teltségérzéssel jár. A halláscsökkenés miatt magatartászavar és a beszédfejlődés elmaradása alakulhat ki. Ha ez az állapot nem oldódik meg magától, vagy a hagyományos antibiotikumos kezelésre, a dobhártya felszúrásával és a váladék leszívásával próbálkoznak. Ha ez sem vezet eredményre, akkor műtéttel néhány hónapra egy kis tubust ültetnek a dobhártyába, ami biztosítja a dobüreg szellőzését és a gyógyulást.

„Akinek füle van, halljon!” 

 


Dr. Németh Anita