Mit kell tudni Róla? - Táltos Egészség

KLIMAX - MENOPAUZA - változó kor - orvosi szemmel

3669 Megtekintés

A nők általában a 45 és 50-ik életévük között állapítják meg, hogy „periódusaik” szabálytalanná válnak és végül teljesen elmaradnak. A menstruációk végleges abbamaradását menopauzának nevezik (görög men= hónap, pauomai = abbamarad).

A „ klimaktérium ” mint átfogóbb megjelölés azokra az általános testi és lelki változásokra utal, amelyek ebben az új életszakaszban a nőket jellemzik.

Statisztikai adatok szerint az észak-amerikai kontinensen és Európa nyugati felén leggyakrabban 49 éves korban, Ázsia egyes részein és Közép - Afrikában pedig 44 éves kor előtt következnek be ezek a változások. A 20. század előtt a nők többsége meg sem érte a klimax bekövetkezését.

Orvosi szempontból a menopausán a petefészek által vezérelt azon utolsó havi vérzést követő időszakot értjük, amelyet 6 hónapon belül újabb vérzés nem követ, s amit a petefészek funkciók hanyatlása és megszűnése által kiváltott tünetek jellemeznek. (Tehát retrospektíven állítható fel a diagnózis.)

A menopausa után (ismételten) fellépő vérzés esetén a rosszindulatú daganat lehetőségét mindig ki kell zárni: gyógykaparással nagy biztonsággal ellenőrizhetjük ezt, azonban (a gyógykaparás elvégzése előtt) további hasznos kiegészítő vizsgálatokkal ( ultrahang és test - hőenergia diagnosztika ) még tovább pontosíthatjuk a beteg státuszát. Rendszerint a menopausa közelében ( perimenopausa ) a teljesen szabályos ciklus felborul, a ciklushossz változik (rövidebb vagy hosszabb is lehet), bő, hosszan tartó vérzések jelentkeznek vagy éppen néhány hónapos vérzéshiány után újraindulnak. Peteérés már csak elenyészően ritkán jelentkezik.


A tüneteket csoportosíthatjuk:

Vasomotoros tünetek: Hőhullámok – kipirulás - éjszakai izzadás - heves szívdobogás - gyakori fejfájás - migrén
A hőhullámok 2-5 év után megszűnnek.

Szöveti atrophiás (sorvadásos) jelenségek: A nemi szervek és a húgyutak atrophiája – hüvelyszárazság – hüvelygyulladás - vizelési panaszok - közösüléskor jelentkező fájdalom – bőrszárazság - a haj és a köröm törékennyé válása. A perimenopausában tapasztalható apró cisztaképződések a mellben ( fibrocisztás mastopátia ) sokszor félelmet és idegeskedést okoznak, holott test – hőenergia vizsgálattal a „jóindulatúságuk” műtét vagy biopszia nélkül azonnal tisztázható.

Pszichés eltérések:

Hangulati labilitás - depresszió ( depressio ) - letargia - a koncentrálóképesség csökkenése - ingerlékenység - libidocsökkenés - alvászavarok.
Osteoporosis ( csontritkulás ) és a következtében kialakuló törések
Cardiovascularis ( szív- és érrendszeri ) betegségek (pl. coronaria szűkület - elzáródás).

A nők néhány (5-7) százalékánál a menopausa a szokásosnál hamarabb is beköszönhet. A 40. életév előtt jelentkező menopausa kórosnak tekinthető, és a petefészek korai elégtelenségének a következménye.

A menopausa bekövetkeztére utal a beteg életkora és a fenti felsorolt tünetek mellett néhány hormon kóros szintje, egyéb nem specifikus laboreltérések, valamint a csontsűrűség csökkenése. Ezeket a vizsgálatokat összehangoltan a szülészet-nőgyógyászati osztályok menopausa ambulanciáin lehet elvégeztetni.

A tünetekre specifikus kezelés mellett néhány éve igen elterjedt volt a hormonpótló kezelés , amely során a szervezetben lecsökkent hormont rendszeresen visszaadva, annak hatása révén a fenti tünetek visszafejlődnek, az életminőség javul. Azonban 2002-ben az Egyesült Államokban egy nagyszabású tanulmány során számos korábbi elméleti feltevés nem igazolódott, sőt a mellrák rizikójának emelkedését tudták kimutatni. Így az utóbbi években visszaesett az alkalmazásuk. Más készítmények kerültek inkább a figyelem központjába, melyek elsősorban a csontanyagcserét próbálják javítani. Ezeknek a készítményeknek a mellékhatásai azonban akár súlyosak is lehetnek.

Ezt elkerülendő ma már ezen hölgyek számára is rendelkezésre állnak a Táltos gyógyítás különböző módszerei, melyek segítségével sikerrel leküzdhetők az életminőséget rontó tünetek, a klimax szervi megbetegedései megállíthatók, sok esetben pedig még javulás is elérhető. 

Dr. Pusztai Zoltán