Mit kell tudni Róla? - Táltos Egészség

Csontritkulás ( osteoporosis ) - orvosi szemmel

528 Megtekintés

A csontritkulás ( osteoporosis ) a csontszövet mennyiségének csökkenését és finom szerkezetének károsodását jelenti, melynek következtében a csont szilárdsága csökken, ami a csonttörési kockázat növekedésével jár.

Vizsgálata csontsűrűség mérésével történik, aminek számszerűsítését úgynevezett T-score értékkel végzik:

 -1 egységig normál csontsűrűségről beszélünk

 -1 és -2,5 között osteopenia -ról van szó. Ez egy fokozott kockázatot jelentő állapot, könnyen alakulhat ki belőle osteoporosis, ha -2,5 egységnyit átlépi az érték.

 

A csontritkulás komoly népegészségügyi probléma. Magyarországon egy millióra becsülik a benne szenvedők számát, azonban ennek csak 20 %-a diagnosztizált beteg. A csontok tömegének csökkenése a testi kifejlődés után a 30-as éveinkben kezdődik lassú ütemben, ami később felgyorsul.

 

Csontritkulás

bal oldalon: Az egészséges ember csontja

jobb oldalon: Osteoporosis betegségben szenvedő ember csontja

 

A menopausa jelentősen felgyorsítja a csontvesztést nőknél, melynek az ösztrogén csökkent mennyisége az oka. A csont sűrűségét egy időpontban két tényező határozza meg. A fejlődés, növekedés során beépített csont mennyisége és a csontvesztést okozó folyamatok intenzitása. A két hatás eredője adja a csontvesztés mértékét.

 

A menopausas ösztrogén hiány és az öregedés folyamata mellett számos betegség vezethet csontvesztéshez. Fiatal nőkben is kialakulhat ösztrogén hiány pl: a hypotalamus érintettsége, prolaktin túltermelődés, anorexia miatt is. A pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese kéreg túlműködéses állapotaiban, krónikus máj és vese elégtelenségben, gyulladásos bélbetegségekben, leukémiákban, növekedési hormonhiányban kialakulhat csontritkulás.

 

Számos gyógyszer is okozhatja ( szteroidok , epilepszia , gyógyszerek ). Ne felejtsük el, hogy mind az alkohol, mind a dohányzás közvetlen toxikus hatású a csontképző sejtekre.

 

Osteoporosis

bal oldalon: egészséges ember csontjának szerkezete

jobb oldalon: csontritkulásban szenvedő ember csontjának szerkezete

 

Osteoporosis fennállására az általában kis traumára bekövetkezett csonttörés hívhatja fel a figyelmet. A három legtipikusabb törés helye: az orsócsont csukló feletti törése, combnyaktörés, és az alsó háti, ágyéki csigolyák törése. Ez utóbbiak gyakran később kerülnek felismerésre, hiszen a hirtelen nagy fájdalom hetek alatt mérséklődik és krónikus, legtöbbször terheléssel összefüggő hátfájáshoz vezet.

 

A csontritkulás kezelése a mai tudomány állása szerint gyógyszeres, illetve a törések sebészi korrekciója. Hangsúly a megelőzésen volna, amit nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy már a várandós anyának kell elkezdenie a megfelelő táplálkozással. A gyermek későbbi táplálása, az ételek gondos megválasztása, rendszeres sportolás szabadban végzett testmozgás nem kevésbé fontosak.

 

Legalább ennyire hangsúlyos a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás kerülése.

Dr. Pálus Attila