Mit kell tudni Róla? - Táltos Egészség

Cukorbetegség ( diabetes mellitus )

3402 Megtekintés

 

A cukorbetegség (diabetes mellitus) az anyagcsere örökölhető krónikus betegsége, melynek alapja az abszolút, vagy relatív inzulinhiány.

 

A kezeléseink nem az orvosi kezelések helyett, hanem azok mellett történnek. Az orvosi kezelések mellet alkalmaztuk a reflexológiai, meditációs (vizualizációs) és energiákat frissítő módszereket.

A teljes érthetőség kedvéért az inzulinról néhány gondolat:

Ez a vegyület egy hormon, ami a hasnyálmirigy béta sejtjeiben termelődik és innen a vérbe kerül. Ezek a sejtek szigetszerűen helyezkednek el, felfedezőjéről Langerhans szigeteknek nevezték el őket. A hormon feladata egyedülálló: testünk sejtjeit „eteti meg” cukorral, azaz a fő energiaforrást biztosítja számukra. Ha az inzulin mennyisége a vérben kevesebb vagy hiányzik, a sejtek nem jutnak hozzá az energiaforrásukhoz, a cukorhoz ( glükóz ), így működésük zavart szenved, alternatív energiaforrásokhoz nyúlnak, aminek következményei az egész testre nézve fatálisak lehetnek.

 

Az inzulin mennyisége alapján két nagy csoportját ismerjük a cukorbetegségnek. Ha egyáltalán nincsen inzulintermelés, akkor egyes típusú, azaz inzulinfüggő diabetes mellitus-ról beszélünk ( IDDM ). Ha van inzulin, de nem megfelelő mennyiségben, vagy a sejtek nem reagálnak megfelelően a hatására akkor kettes típusú, vagy nem inzulinfüggő diabetes mellitus - ról beszélünk ( NIDDM ).

 

Cukorbetegség csodálatos gyógyulása:

 

 

Az egyes típusú cukorbetegségre jellemző, hogy az inzulintermelő sejtek általában autoimmun folyamat miatt elpusztulnak, így nincs hormon a vérben. Ezek a betegek inzulinpótlásra szorulnak. A kettes típusú cukorbetegségben nem elégséges, vagy a szervek nem megfelelően reagálnak a hormon hatására. Ez a forma az ún. metabolikus szindróma (jóléti betegség) talaján alakul ki legtöbbször. Ennek jellemzője a törzsre lokalizálódó elhízás, magas vérzsír értékek ( koleszterin, triglicerid ) - magas húgysav szint - magas vérnyomás ( hypertonia ) csökkent glükóz tolerancia. Ez utóbbi azt jelenti, hogy még nincs cukorbetegség, de a cukorértékek magasabbak a normálisnál és később hajlamos átmenni diabetesbe.

 

Kettes típusú cukorbetegség alakulhat ki gyógyszerek miatt ( steroidok - pajzsmirigy hormonok), endokrin betegségeket kísérve ( Cushing kór - hyperthyreosis - endokrin daganatok ), krónikus hasnyálmirigy gyulladás miatt - dohányzás - alkoholizmus - fertőzések ( rubeola , citomegalovírus ) következtében. Génhibák és ritkán immunológiai okok is előidézik. Ismerjük a várandós anyák terhességi diabetesét is.

 

A cukorbetegség kettes típusa leggyakrabban középkorú, jól táplált, elhízott embereknél alakul ki. Oka, hogy a béta sejtek kimerülnek, nem tudják kielégíteni a túltáplálásból eredő megnövekedett inzulin igényt. Ezen betegeknél diéta, testsúlycsökkentés elegendő terápia lehet a nem túl súlyos esetekben. Egyebekben gyógyszeres kezelés, esetenként inzulin kiegészítés képezi a terápiát.

 

A betegség diagnózisában központi szerepet játszik a vércukormérés. A normális vércukor szint 6,1 mmol/l-nél alacsonyabb. 7 mmol/l-nél nagyobb érték diabetesre jellemző. Gyanú esetén végzik az oralis glükóz tolerancia tesztet: 75 g cukrot vízben feloldják, majd megitatják a beteggel. Két óra múlva mérve a vércukrot 11,1 mmol/l-nél nagyobb érték diabetesre enged következtetni. Terhességi diabetes gyanújánál a várandós anyákat a 24-28-ik hét között szűrik. 50 g cukor elfogyasztása után egy óra múlva 7,8 mmol/l-nél magasabb érték terhességi cukorbajra gyanús.

 

A cukorbetegség nem specifikus tünetei a fáradékonyság, izzadékonyság – fejfájás - fokozott szomjúság és éhségérzet – fogyás - megnövekedett vizeletürítés - éjszakai lábikra görcs – látászavar - bakteriális és gombás fertőzések – potenciazavarok - menstruációs problémák.

 

A diabetes mellitus kezelése a tudomány mai állása szerint a betegség típusától függően (I. vagy II.) gyógyszeres vagy inzulin terápián alapul. Ehhez járul a fizikai aktivitás és a diéta helyes betartása, melynek formáira a betegoktatás keretein belül kerül sor. A terápia során az optimális vércukorszint elérése a cél, mellyel a betegség rettegett és általában a betegek halálát okozó szövődményeket lehet megelőzni.

 

Diabetes mellitus csodálatos gyógyulása:

 

 

 

A diabetes mellitus szövődményei:

 

Makroangiopatia :

A szemmel látható nagy artériák (szívkoszorúér, végtagok erei) károsodása, mely a szövetek vérellátási zavarát okozva szívinfarktust, alsó végtagi fekélyeket okozhat.

 

Mikroangiopatia :

A kiserek ( vese, retina agyi kis erek ) károsodását okozza, ami veseelégtelenséghez, vaksághoz, agyinfarktushoz vezethet. 

 

Neuropatia (az idegek károsodása):

Az érző és mozgató gerincvelői idegek bántalma miatt a lábszárakon érzészavarok (csökkent hő és fájdalomérzés, bizsergés, égő fájdalomérzet), reflex kiesések, izomgyengeség jelentkezhet. A vegetatív idegek érintettsége miatt szívritmus gondok, nyelőcső és gyomor mozgászavarok, vizelet és székletürítési problémák, férfiaknál merevedési zavarok alakulhatnak ki.

 

Az ér és idegkárosodások vezetnek a cukorbetegek igen súlyos szövődményéhez, a lábujjak, a láb és lábszár fekélyeihez, melyek a nyomásnak kitett helyeken képződnek és fájdalmatlanok. Ezek az elváltozások fokozzák az amúgy is gombás és bakteriális fertőzéseket, melyek sokszor az egyébként is ágyban fekvő, mozgáskorlátozott betegeknél súlyos szeptikus állapothoz, majd halálhoz vezethet.

 

A cukorbetegség, leszámítva a genetikai faktorokat a civilizációs betegségek tipikus képviselője, ezért a helyes életmóddal megelőzhető lehetne. Ennek alapja a helyes betegoktatás, melynek már gyermekkorban létjogosultsága lenne. Ebben az egészségügyi dolgozókon kívül a pedagógusoknak, nevelőknek, szülőknek is fontos szerepük kell, hogy legyen.

 

Dr. Pálus Attila

 

Cukorbetegség ( diabetes mellitus ) és pajzsmirigy-túltengés gyógyulása:

 

 

 

 

Energia Gyógyító Központ

H-1143 Budapest (XIV. kerület) Tábornok u. 11/A. I. emelet/11.

(az M2 metró Puskás Ferenc Stadion megállójánál)

                                                                                     

Telefonszám: +36-1-251-4983 vagy: +36-1-222-3186

 

www.csodalatosgyogyulasok.huwww.szellemvilag.hu