Hírek - egészség

Porckorongsérvre ( discus hernia ) utaló panaszok tünetmentessé váltak

463 Megtekintés

Hódmezővásárhelyen a feleségemmel viszonylag nagy családi gazdaságot működtetünk. Az állatokkal szinte többet törődünk, mint magunkkal, mert ebben a „műfajban” nincs szabadnap.

 

A Táltos módszerrel gyógyítók elérhetősége:

Tel.: 0036-1-251-4983, 0036-1-222-3186

Ha betegek is vagyunk, próbálunk házi gyógymódokat alkalmazni, orvoshoz nem jut időnk eljutni. Viszont a hirtelen jelentkező derék- és lábpanaszaim megálljt parancsoltak, napokig mozdulni sem tudtam a nagy fájdalomtól.

 

Az orvos egy hétig injekciózott de csak ideig-óráig tartott a hatás, és a jobb lábamban is fájdalom és erős zsibbadás jelent meg. Ekkor vendégségben volt nálunk egy régi barátom, akitől megtudtam, hogy az ő gerincsérvét is meggyógyította egy Táltos módszerrel gyógyító doktor.

 

Decemberben időpontot kaptam Pálus Attila doktor úrhoz Csongrádon. A doktor úr Táltos módszerrel kezelte a gerincem. Az első kezelés után újból egyenesen tudtam állni, fájdalom nélkül tudtam lehajolni, a zsibbadás napokon belül elmúlt.

 

A kezelés, átmozgatás közben kiderült, hogy a nyakam se tökéletes el vannak meszesedve a csigolyáim. Második kezelés után ez is rendbe jött, tíz év óta újból forog a nyakam.

 

Köszönöm gyógyulásom!

U. Ferenc, Hódmezővásárhely 

 

Dr Pálus Attila

Dr. Pálus Attila

 

Gerincbetegség ( morbus vertebrae ) –

orvosi szemmel - Táltos Egészség

 

„Madarat tolláról, embert barátjáról, derék embert derékfájásáról”?

A cím utolsó tagmondata nem kizárólagos érvényű, mert nemcsak a derék, jó emberek dereka szokott fájni, sőt…

 

Ez a szójáték mégis bevezet egy olyan aggasztó népegészségügyi problémát, melyet az izületi és gerincbetegségek nagyszámú előfordulásának tulajdonítunk. Sajnos ezt a betegségcsoportot is a népbetegségek listáján tartjuk számon, hasonlóan a szív- és érrendszeri – daganatos - légzőszervi stb. betegségekhez. Jelen cikkemben ebből a nagy kosárból – tekintettel a témakör nagyságára és változatosságára – csak a gerinc és deréktáji problémákról fogok írni a mindennapi ember nyelvén, nem mellőzve a minimális tudományos igényességet.

 

A háziorvosnál jelentkező panaszai között első helyen szerepel a derékfájás ( lumbago ). Mint minden tünetnek ennek hátterében is számos ok állhat, kezdve a daganatos - áttétes állapotoktól, a talán legenyhébb, akár diagnosztizált elváltozást nem is mutató lelki - pszichés eredetű derékfájásig. Tapasztalatok szerint ez utóbbi forma manapság sokkal nagyobb hányadot képvisel, mint mondjuk tizenöt-húsz évvel ezelőtt. Magyaráznom sem kell, hogy korunk élethelyzetei, felgyorsult ritmusa, stressz hatások folyamatos fennállása felelős ezért.

 

A gerincpanaszok tárgyalása elképzelhetetlen minimális anatómiai, élettani ismeretek nélkül. Ehhez kívánom néhány gondolattal az olvasók figyelmét felkelteni.

 

Gerincoszlopunk a testünk tengelye, hozzá kapcsolódik a koponya és a végtagok. Ebből következik, hogy a mozgásszerv rendszer alapstruktúrája, kitüntetett szerepe mégis abban áll, hogy a koponya - ezzel együtt az agy - rázkódás mentes alátámasztását adja mozgásaink során. A gerinccsatornában helyezkedik el a gerincvelő ( medulla spinalis / myelon ), mely a központi idegrendszer része. Ebből lépnek ki a csigolyák között a gerincvelői idegek, és bizonyos távolság megtétele után a vázizmokban, bőrfelszíneken ágaznak szét, hogy végrehajtsák feladatukat, amire utasítást, vezérlést a központi idegrendszerből kapnak.

 

Az izmokhoz futó idegek az izmokat összehúzzák, vagy elernyesztik, azaz mozgatják őket. Ennek a működésnek köszönhetjük hely-és helyzetváltoztató mozgásainkat, hiszen ez szükséges ahhoz, hogy az izületeink is mozogjanak. A bőrben elágazó idegeknek köszönhetjük, hogy érezzük a tapintást, a hőkülönbséget és a fájdalmakat is, de kóros esetben a zsibbadást, bizsergést stb. is ezek közvetítik.

 

A gerincoszlop ( columna vertebralis )

A gerincoszlop ( columna vertebralis )

 

A gerincünk csigolyákból áll:

 

7 nyakcsigolya ( vertebra cervicalis )

12 háti csigolya ( vertebra thoracica )

5 ágyéki csigolya ( vertebra lumbalis )

5 keresztcsonti - azaz sacralis csigolya

 

Egyénenként változó számban három-öt farki csigolya zárja a sort. Az öt sacralis csigolya összecsontosodott egy csonttá, ez a keresztcsont ( os sacrum ).

 

Az első huszonnégy csigolya között egy-egy porckorong ( discus intervertebralis ) található. Ezen keresztül érintkeznek a csigolyák testei, mely összeköttetés az alapja a gerinc hosszirányú, rugalmas mozgásának. A csigolyák alsó és felső felszínén két-két pici izületi nyúlvány található, melyen keresztül a szomszédosak, mint kis bakokon támaszkodnak egymáshoz. Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban a gerinc kis izületei néven említjük ezen képleteket. A gerinc stabilitásához az említetteken kívül erős ínszalag összeköttetések és izomzat járul hozzá.

 

Lumbális discopathia és csipőizületi gyulladás

Lumbális discopathia és csípőizületi gyulladás

(Test - hőenergia felvétel)

 

A gerincpanaszok közül leggyakoribb a derékfájás - lumbágó.

Ha a fájdalom, zsibbadás a lábba, farba is kisugárzik, akkor már isiász ( ischias ) is társul hozzá, hiszen ezek a tünetek az ülőideg ( nervus ischiadicus ) érintettségére utalnak. A lumbágós beteg általában úgy fogalmaz, hogy „megemeltem magam”, úgy maradtam. Valóban a derékfájás gyakran alakul ki egy rossz mozdulat, vagy teher emelése után.

 

Ebben az esetben a gerinc kis izületeiben rándulás – ficam jön létre. Az itt lévő izületi tok ilyenkor meghúzódik, ami rongálja a csigolyák csonthártyáját. Ez fájdalmat kelt, ami reflexesen izom-összehúzódást gerjeszt a környező izomzatban. Ez az összehúzódott, görcsös izomzat tovább rontja a helyzetet, fokozza a fájdalmat. Hasonló mechanizmussal okoznak panaszokat a gerincet és a porckorongokat érintő meszesedések, ahol a felrakódott kalcium tartalmú mészkristályok- magyarul csőrök-kapcsok, osteophyta – a gerincvelői idegeket nyomhatják, becsípődéseket okozhatnak, az izmokat fájdalmas görcsbe ránthatják.

 

<span style=Kétoldali isiász ( ischias )" width="384" height="288" />

Kétoldali isiász ( ischias )

Test - hőenergia felvétel

 

A súlyosabb, orvosi módszerekkel a tudomány mai állása szerint - leszámítva egyes műtéti eseteket - csak tünetileg kezelhető állapotokban szinte mindig megtaláljuk a csigolya közti porckorongok elváltozását is. Legismertebb betegsége a porckorongsérv ( discus hernia ). Ez annyit takar, hogy a csigolyatestek szintjéből a porckorongok kitüremkednek valamelyik irányba. Ezt úgy lehet elképzelni, mint mikor összenyomjuk a hamburgert és oldalt kibuggyan a mustár. Ez az előboltosulás létre jöhet fizikai erőbehatásra, de megelőzheti azt a discus széli részének meggyengülése is. Az előboltosuló (protrudált) porckorong változatos tüneteket okozhat attól függően, hogy milyen anatómiai képleteket ér el.

 

Derékfájdalmaktól kezdve a lábzsibbadás, lábfájdalmon át az érzés kiesésig tarka a kép. A probléma kezelése súlyosságtól függően életmód tanácsadás, gyógyszeres - és fizikoterápiás kezelések. Végső esetben műtét. Sajnos ezek közül mindegyik tüneti, egyik sem oki terápia. Tapasztalatok szerint a műtéti eredmények is igen szegények, gyakran súlyosabb állapotba kerül a beteg, mint előtte.

 

A betegség széles körű elterjedtsége és javarészt sikertelenséggel végződő terápiás próbálkozások is a megelőzés fontosságát kell, hogy előtérbe helyezzék. Ennek fontos elemei a beteg oktatás - egészséges táplálkozás - rendszeres és kimerítő sportolás.

 

Dr. Pálus Attila

 

 

Elérhetőségünk